GLICEMIA. Cum Acționează Insulina și Zahărul în Corpul Nostru?

GLICEMIA. Cum Acționează Insulina și Zahărul în Corpul Nostru? Afli ce înseamnă glicemia, când e glicemia normală, când trebuie să o măsori și cum trebuie să interpretezi rezultatele.Daca ti-a placut acest video, nu uita sa te abonezi si sa apesi pe clopotel pentru notificari: https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

VIDEO despre DIABET https://youtu.be/oJ4DiKyU9m8

Ține minte că nu trebuie neapărat să ai diabet ca să fii atent la nivelul zahărului din sânge.

Înainte să aflăm ce înseamnă glicemia este important să înțelegem de unde-și ia organismul energia.

Cand organismul functioneaza la parametri normali, alimentele, ce contin proteine, grasimi si carbohidrati sunt descompuse in nutrienti. Aceste procese au loc in stomac, cu ajutorul sucurilor gastrice și în cele două intestine.

Unul dintre cei mai importanti nutrienti ce provin din alimentatie este glucoza, o forma simplificata a zaharului. Glucoza este una dintre principalele surse de energie pentru celulele organismului.

Glucoza circula prin sange in tot organismul, ajungand si la cele mai indepartate celule ale organismului. Asta face glucoza sa fie cel mai important sa-i zicem combustibil de care au nevoie organele pentru a functiona corect.

Pentru a ajunge din sange in celulă, glucoza are nevoie de insulină, care este un hormon pe care il secretă pancreasul.

Dupa ce este secretata, insulina se lipeste de celulele din intreg organismul in locuri cunoscute drept receptori de insulina. Odata atasata, insulina se comporta ca un fel de cheie ce-i permite glucozei sa intre in celulă.

Prin procese complexe ce au loc la nivelul celulei, glucoza devine astfel o sursă de energie pentru întreg organismul. Iar glicemia reprezinta concentratia glucozei in sange.

Nivelul glicemiei diferă în funcție de foarte mulți parametri: măsurată dimineața, pe nemâncate, glicemia normală este, la o persoană sănătoasă, cuprinsă între 70 și 100 mg/dl. În mod normal, după o masă, glicemia crește până la cel mult 140 mg/dl, iar după aproximativ 2 ore va scădea din nou sub 100.

O valoare a glicemiei care nu scade sub 125 mg/dl este considerată hiperglicemie, adică diabet. În schimb, o valoare care ajunge sub 70 mg/dl înseamnă hipoglicemie, care se manifestă prin senzație de slăbiciune, foame bruscă, amețeli, tremurături sau chiar leșin.

La diabetici, stabilirea glicemiei este un proces mult mai dificil. Monitorizarea corectă și constantă a nivelului zahărului din sânge este esențială în cazul persoanelor care suferă de diabet. În cazul unei creșteri foarte mari a glicemiei, dacă nu se intervine rapid cu medicamente, bolnavul poate suferi complicații grave.

Dar despre diabet vorbim într-un alt video pe care îl găsești pe canalul nostru.

Nu doar cei care sufera de diabet trebuie sa-si monitorizeze glicemia. Este important ca noi toti, o data la ceva timp, sa includem si un test de glicemie pe lista de analize de rutina pe care le facem. Mai ales ca acum se gasesc si aparate inovatoare cu ajutorul carora iti poti masura glicemia fara intepatura.

Din acest video trebuie sa retii aceste trei lucruri importante: 1. Glicemia reprezinta nivelul zaharului din sange. 2. Nivelul glicemiei difera de la un moment al zilei la altul in functie de ce mananci si de activitatile tale si 3. Nu numai pacientii cu diabet trebuie sa-si monitorizeze glicemia, ci si cei care isi doresc sa se asigure ca au un stil de viata sanatos, ca nu fac excese de niciun fel.

Abonează-te mai jos dacă vrei să afli primul noutățile noastre și, dacă găsești un video care i-ar putea ajuta și pe ceilalți, distribuie-l cu încredere. Toate informațiile de pe acest canal sunt validate de medici!


Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam https://www.youtube.com/c/Pacientul20/featured

Facebook: https://www.facebook.com/Pacientul20
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/
Instagram https://www.instagram.com/pacientul2.0/
Video Rating: / 5

20 comentarios

  1. Simona Popa

    D-le doctor…cum iau Diaprelul și cele doua pastile de glucofage…
    Diaprel dimineața in timpul mesei?
    Mulțumesc ff mult pentru răspuns!🙏

  2. Alex Vago

    Doresc sa stiu despre Mtor si bolile ce apar datorita hiperactivitate ,multumesc anticipat

  3. Mioara Cilighidreanu

    Puteți vorbi de glicemie ca ma interesează mulțumesc frumos c'è as putea mânca

  4. Ana Cenac-Mehedinti

    Azi dimineata,pe nemancate, aveam glicemia ,114. Este mult pentru o persoana octogenara?

  5. Ana Berki

    Buna seara as dori daca se poate vorbi despre acid uric, cum se poate elimina, ce dieta, in functie de ce alimimente nu, se poate consuma?

  6. Constantin Nastase

    Ce înseamnă glucoza ridicata în sînge 73

  7. Camelia Marin

    A-şi dori să faceți un video legat de rezistenţa la insulină :-(cum ajung celulele sa fie rezistente şi dacă ne putem vindeca fară a ajunge la diabet:-) Mulţumesc și felicitari .pt ce faceţi

  8. Alincik Portaru

    Bună ziua cum pot procura aparatul fără înțepături să-mi masor glicemia??

  9. Maria Lohänel

    Si din cauze nervoase sau oboseala iimi creste glicemia pana la 200 si daca iau nitroglicerina lmi scade ?

  10. Nur Ince

    Eu am rezistenta la insulina iau pastle metafin ce informații puteți sa imi dati

  11. Nicolae Calin

    deja diabetul ma lucrat…..hai sa reparam…daca sunteti tari si mari….hai sa reparam …retina din ochii…si altele…..

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *